Knaagdieren worden steeds populairder en wij zien ze steeds vaker bij ons in de kliniek. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, allemaal leuk en lief. In deze blog gaan we het specifiek over konijnen hebben. Wat is belangrijk in de huisvesting, voeding en de zorg voor een konijn. En natuurlijk: wanneer moet u aan de bel trekken en naar de dierenarts met uw knager? Lees lekker verder!
Huisvesting
Konijnen zijn van nature groepsdieren en leven niet graag alleen. Als u niet vaak thuis bent, is het beter voor het konijn om hem of haar samen te houden met een soortgenoot. Maar wat is de beste combinatie van konijnen? Twee mannetjes en/of twee vrouwtjes samen leidt vaak tot agressie tussen de konijnen. Daarom is een mannetje en een vrouwtje meestal de beste combinatie. Om ongewenste nestjes te voorkomen is het wel belangrijk om beide, of in ieder geval het mannetje te castreren (u leest hier later meer over).
Huisvesting van konijnen kan zowel binnen als buiten gerealiseerd worden, mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind. Daarnaast hebben deze knagers veel beweging nodig. Weinig beweging kan namelijk overgewicht, darmproblemen en voetzool problemen veroorzaken. Heeft u een wat kleiner hok? Dan kunt u het dier voldoende ruimte geven door ervoor te zorgen dat ze het hok uit kunnen, door middel van een ren, of kunnen loslopen in de kamer. Op de website van het LICG kunt u meer informatie vinden over de aanbevolen maten voor huisvesting.
Wist u dat konijnen zindelijk gemaakt kunnen worden? Meestal kiezen konijnen zelf een hoekje in hun hok uit waar zij hun behoefte doen. Door op die plek een bak te plaatsen en de konijnen te belonen met iets lekkers, leren ze snel dat daar de WC is.
Voeding
Het is erg belangrijk dat een konijn de juist voeding krijgt. Ze hebben behoefte aan heel veel vezels en deze zitten voornamelijk in ruwvoer, zoals hooi. Hieronder hebben we een tabel gemaakt met de beste samenstelling van het dieet van een konijn.
Onbeperkt kwalitatief hooi | Veel vezels |
Maximaal 50-100 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. | Voorkom gasvormende groenten: Kool, prei, bieslook, ui, knoflook, rabarber en aardappel.
Goede groenten zijn o.a.: witlof, andijvie, wortelloof, radijsblad en een klein stukje wortel. |
Maximaal 20 gram pellets/biks per kilogram lichaamsgewicht per dag | Pellets zijn volledige brokken. Geef niet te veel, anders wordt het konijn te dik.
Voorkom muesli/granen mix, omdat konijnen daar selectief de lekkere, maar ongezonde dingen uit halen en de goede brokjes laten liggen. |
Zeer beperkt snoepjes en fruit | Hier zitten veel suikers in die door het maag-darmkanaal niet goed verwerkt kunnen worden. |
Daarnaast is knagen goed voor konijnen, zodat ze hun tanden goed bij kunnen houden. Denk hierbij aan wilgentakken bijvoorbeeld. Vermijd knaagstenen, omdat deze veel calcium/kalk bevatten en tot blaasstenen kunnen leiden.
Konijnen moeten daarnaast onbeperkt vers water tot hun beschikking hebben. Daarvoor is een stevige water bak beter dan een drink/druppelfles.
Slechte voeding kan veel problemen tot gevolg hebben, zoals obesitas, blaasproblemen, maagdarmproblemen en gebitsproblemen.
Vaccinatie
Bij konijnen komen twee ernstige, besmettelijke virusziekten voor waartegen vaccinatie mogelijk is: myxomatose en RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease). Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk, dus het is belangrijk uw konijnen te beschermen door middel van vaccinatie!
Wilt u meer lezen over deze aandoeningen, dan kunt u hier meer te weten komen.
Het voorkomen van een besmetting is uiteraard ook van groot belang. Zorg dat uw konijnen geen vlooien krijgen. Houd wilde konijnen weg bij uw eigen konijnen en neem maatregelen tegen muggen en vliegen, zoals horrengaas. Maak het hok goed schoon.
Zijn uw konijnen nog niet gevaccineerd? Laat dat dan binnenkort doen, omdat de besmettingskans in het voorjaar en zomer het grootst is. Konijntjes kunnen vanaf 5 weken oud ingeënt worden.
Tijden een vaccinatie wordt uw konijn van voor tot achter nagekeken. Als we afwijkingen vinden, wordt daar een vervolgplan voor besproken met u. Wordt uw konijn gezond verklaard, dan geven we de vaccinatie en is uw dier weer een jaar beschermd!
Voortplanting
Vanaf 3-5 maanden leeftijd zijn konijnen vruchtbaar. Een vrouwtje kan gedekt worden zodra ze vruchtbaar is. Na een dekking duurt de dracht tussen de 29 en 33 dagen. Het vrouwtje is direct na werpen weer vruchtbaar. Wij aan om vanaf 3-5 maanden leeftijd de mannetjes en vrouwtjes van elkaar te scheiden.
Een andere manier om ongewenste nestjes te voorkomen is door middel van sterilisatie/castratie. Sterilisatie van een vrouwelijk konijn verkleint de kans op het ontstaan van baarmoedertumoren op latere leeftijd. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 maanden. Mannetjes kunnen vanaf 4-5 maanden gecastreerd worden. Dit voorkomt ook agressie en sproeigedrag.
Ziekte bij konijnen: wanneer naar de dierenarts?
Een gezond konijn is actief, alert en eet graag. Tekenen dat uw konijn zich niet goed voelt, zijn:
- Niet willen eten en/of drinken
- Weinig/geen of kleine keutels
- Vieze ogen en/of vieze neus
- Kwijlen, natte bek of kin
- Jeuk, ontstoken huid, korsten of schilfers
- Ontstoken huid bij de anus door ontlasting of urine
- Diarree
- Sloom, stil in een hoekje zitten
- Een scheve kopstand of een gedraaide nek
- Een verlamde of slappe achterhand
- Knarsetanden, erg onrustig zijn of juist langgerekt liggen van ongemak
Indien u een of meerdere van deze dingen bij uw konijn opmerkt, neem dan direct contact met ons op! Zeker punt 1 is erg belangrijk. Een konijn dat niet eet moet dezelfde dag nog door ons gezien worden.
Niet eten is spoed!
Myiasis (madenziekte)
Wees vooral in de lente en zomermaanden alert op de aanwezigheid van groene vlees vliegen in de buurt van uw konijn. Deze vliegen kunnen eieren leggen rond de anus. Dit zien we vaker bij konijnen met diarree of wanneer het konijn zichzelf niet goed schoon kan houden bij overgewicht. Bij het uitkomen van de vliegeneieren, kruipen de maden onder huid en richten hier heel veel schade aan. Om dit te voorkomen dient u iedere dag het konijn onder de staart te controleren of er geen ontlasting aan de vacht gekleefd zit. Controleer het hok dagelijks en maak het hok regelmatig schoon.
Contactgegevens
Dierenkliniek Zuidplas heeft drie locaties:
Dierenkliniek Zuidplas
Steenbakkerij 3
2913 LJ Nieuwerkerk a/d IJssel
Dierengezondheidscentrum Zuidplas
Dorrestein 16
2912 BC Nieuwerkerk aan den IJssel
Dierenkliniek Oostgaarde
Woldberg 102
2905 BW Capelle a/d IJssel
Locaties zijn te bereiken via:
Tel (Zuidplas): 0180 320 363
Tel (Oostgaarde): 010 284 9999 Fax: 0180 322 275
Openingstijden
Uw privacy
Hier kunt u ons privacybeleid lezen.
Laatste nieuws
Laatste Facebook bericht
Er zijn geen recente Facebook berichten om te tonen.
Volg ons op Instagram
Er zijn momenteel geen afbeeldingen beschikbaar
Volg ons!