Honden kunnen zich onder normale omstandigheden goed koel houden door op koele plekken te liggen en te hijgen. Bij oververhitting kan de hond zijn of haar lichaamswarmte niet goed kwijt. Wanneer een hond een temperatuur heeft van boven de 41 graden kan er orgaanschade optreden aan het hart, de lever, hersenen en nieren. De hond moet gekoeld worden en er dient contact opgenomen te worden met de dierenarts.
Oorzaken oververhitting
- Een warme omgeving: gebrek aan schaduw op het strand of een geparkeerde auto in de zon.
- Benauwdheid: Een hond hijgt om af te koelen. Een hond met ademhalingsproblemen (snurken, ademhalen met een afwijkend geluid) kan minder goed hijgen, en heeft daarom meer last van hitte.
- Bewegen (rennen / spelen) het lichaam maakt meer warmte aan.
- Stress (bijvoorbeeld paniek bij benauwdheid) kan de situatie verergeren.
Verschijnselen bij oververhitting
- Hijgen
- Kwijlen
- Warme oren en voetzooltjes
- Rode slijmvliezen
- Niet verder willen lopen/blijven liggen
- In paniek raken
- Bewusteloos raken
- Overlijden
Hondenrassen met een grotere kans op oververhitting
Honden die geluid maken bij het ademen (anders dan piepen, blaffen) hebben een grotere kans op oververhitting. Hoe meer een hond snurkt, hoe groter het risico op oververhitting. Dit komt omdat het hijgen extra irritatie geeft op de keel, waardoor deze gaat zwellen en nóg nauwer wordt. Onder andere bij de Mopshond, Franse Bulldog, Engelse Bulldog en andere kortsnuit rassen moet u bij warm weer extra waakzaam te zijn.
Behandeling oververhitting
Soms lukt het niet om direct naar de dierenarts te gaan en soms is het ook niet verstandig om in een hete auto naar de dierenarts te rijden, alvorens het dier af te koelen.
- Zoek schaduw: Haal uw hond uit de zon of uit de warme auto en leg hem in de schaduw.
- Gun uw hond rust. Verder lopen of bewegen kan de temperatuur verder op laten lopen.
- Bied drinkwater aan: Laat de hond water drinken met een normale temperatuur. Dit zorgt ervoor dat afkoeling ook van binnenuit plaatsvindt Door het water zal uw hond van binnenuit afkoelen. Ook verliest uw hond veel vocht bij het hijgen.
- Koelen: Koelen van de hond gaat het beste met (stromen) water. Laat de hond in water liggen of doordrenk de hele vacht met de tuinslang of kraan. Neem hier goed de tijd voor om de hond aan de temperatuur van het water te laten wennen en om een koude schok te voorkomen.
- Wind: droog uw hond niet af, dek uw natte hond niet af met een (natte) handdoek, maar laat de hond op de tocht staan. Raampjes in de auto open laten staan en de airco of een ventilator aanzetten.
- Scheren: Dieren met een dichte vacht houden hun warmte in deze situatie té goed vast. Iets wat we juist niet willen. Daarom is het belangrijk om uw hond te scheren. Scheer de vacht van de buik, maak deze nat en zet een ventilator op de buik. De verdamping helpt bij het afkoelen.
Zodra de hond alerter wordt, kan het koelen verminderd worden en kort daarna volledig gestopt worden. Droog het dier dan af en neem contact op met de dierenarts. De dierenarts zal niet alleen de oververhitting, de shock en de eventuele restverschijnselen behandelen, maar ook aandacht schenken aan de onderliggende oorzaak.
Voorkomen is beter dan genezen
Laat een hond niet achter in de auto op een zonnige dag. Zelfs als de buitentemperatuur maar 20 graden is, kant het binnen tien minuten al 32 graden zijn in de auto en na 30 minuten al 40 graden!
Contactgegevens
Dierenkliniek Zuidplas heeft drie locaties:
Dierenkliniek Zuidplas
Steenbakkerij 3
2913 LJ Nieuwerkerk a/d IJssel
Dierengezondheidscentrum Zuidplas
Dorrestein 16
2912 BC Nieuwerkerk aan den IJssel
Dierenkliniek Oostgaarde
Woldberg 102
2905 BW Capelle a/d IJssel
Locaties zijn te bereiken via:
Tel (Zuidplas): 0180 320 363
Tel (Oostgaarde): 010 284 9999 Fax: 0180 322 275
Openingstijden
Uw privacy
Hier kunt u ons privacybeleid lezen.
Laatste nieuws
Laatste Facebook bericht
Er zijn geen recente Facebook berichten om te tonen.
Volg ons op Instagram
Er zijn momenteel geen afbeeldingen beschikbaar
Volg ons!