We zien in de kliniek helaas wel vaker zogeheten ‘plaskaters’. Een gevaarlijke aandoening bij katers, waar wij u graag meer informatie over willen geven.
Wat is een plaskater?
Een ‘plaskater’ is een kater die plotseling niet meer kan plassen. Vaak is de plasbuis verstopt, waardoor de urine niet meer naar buiten kan passeren en dat zorgt ervoor dat de kat niet kan plassen. In de blaas worden bij sommige katten kristallen of blaassteentjes gevormd, die te groot zijn om uit te plassen.
Levensbedreigend
Doordat de kater niet kan plassen, raakt de blaas overvuld en uitgerekt. Door de verstopping kan de kat zijn afvalstoffen niet kwijt en kan de nierfunctie verstoord raken of er kan zelfs blijvende schade aan de nieren optreden. Een plaskater kan in een korte tijd heel erg verslechteren en doodziek worden.
Verschijnselen van een plaskater
Deze symptomen kunnen wijzen op een plaskater:
- steeds persen tijdens het plassen
- gaat regelmatig naar kattenbak of naar buiten, zonder dat er plas uitkomt
- plassen van kleine druppeltjes of helemaal niets
- klaaglijk miauwen
- onrustig
- sloomheid, stoppen met eten, gaan braken
Heeft uw kat last van deze verschijnselen? Neem dan altijd met spoed contact op met ons!
Behandeling plaskater
Is er een verdenking dat uw kat niet kan plassen en dat de plasbuis mogelijk verstopt is? Dan onderzoeken wij dit door in de buik te voelen naar de blaas. Is de blaas te voelen? Is deze overvuld, of juist klein?
Als de blaas inderdaad overvuld is en stevig aanvoelt, dan is er sprake van een plaskater. Er zal, onder sedatie, een katheter geplaatst worden om zo de verstopping weg te spoelen en de plasbuis vrij te maken. Vervolgens wordt de blaas via de katheter meerdere keren gespoeld om zo veel mogelijk blaasgruis weg te halen. Daarna leggen wij een infuus aan om mogelijke niervergiftiging te behandelen. Uw kat blijft dan vaak enkele dagen op de kliniek.
Een andere reden voor het infuus is dat we de kat op die manier ‘spoelen’. Door het extra vocht dat de kat binnen krijgt, zal de kat meer gaan plassen en hij zal daardoor meer blaasgruis uitplassen.
Ter voorkoming van vorming van nieuwe kristallen of steentjes, geven wij het advies om de kat op een speciaal blaasgruisdieet te zetten. Na 3 dagen op de kliniek halen wij de katheter uit de plasbuis. De kat mag naar huis, zodat deze zelfstandig geplast heeft. U krijgt dan ook tijdelijke medicatie mee naar huis. Om te voorkomen dat er opnieuw kristallen of steentjes gevormd worden, geeft uw dierenarts u advies voor voeding.
Als verstopping van plasbuis terug blijft komen
Als de verstopping in de urinebuis niet opgelost kan worden of als deze klachten terug blijven komen, dan is het mogelijk om de kater te opereren. Met deze operatie wordt het nauwe deel van de urinebuis, de penis, verwijderd, waardoor er een bredere opening gemaakt wordt. Hier kan gruis makkelijker langs.
Contactgegevens
Dierenkliniek Zuidplas heeft drie locaties:
Dierenkliniek Zuidplas
Steenbakkerij 3
2913 LJ Nieuwerkerk a/d IJssel
Dierengezondheidscentrum Zuidplas
Dorrestein 16
2912 BC Nieuwerkerk aan den IJssel
Dierenkliniek Oostgaarde
Woldberg 102
2905 BW Capelle a/d IJssel
Locaties zijn te bereiken via:
Tel (Zuidplas): 0180 320 363
Tel (Oostgaarde): 010 284 9999 Fax: 0180 322 275
Openingstijden
Uw privacy
Hier kunt u ons privacybeleid lezen.
Laatste nieuws
Laatste Facebook bericht
Er zijn geen recente Facebook berichten om te tonen.
Volg ons op Instagram
Er zijn momenteel geen afbeeldingen beschikbaar
Volg ons!