Laboratoriumonderzoek

Onze dierenkliniek heeft een uitgebreid eigen laboratorium. Daar kunnen we met de modernste analyseapparatuur onderzoeken doen, zoals bloed- en urineanalyse en analyse van ontlasting.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan nodig zijn om tot een diagnose te kunnen komen. De meeste bloedonderzoeken kunnen we direct uitvoeren. Dat is fijn, want dan kunnen we direct zien wat er aan de hand is en een behandeling starten. Met name bij (acute) ziektes kunnen we op die manier snel handelen. Maar bloedonderzoek wordt soms ook om andere redenen uitgevoerd. Hieronder volgen er een paar:

Vaccicheck

De vaccicheck is een speciale bloedtest, waarmee we kunnen kijken of uw huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkomen we onnodig vaccineren. In de volksmond wordt het vaak “titeren” genoemd. Titeren houdt in kijken of er nog een voldoende titer is aan antistoffen. Deze test heeft betrekking op de ‘grote cocktail-enting’. Uw hond of kat krijgt de grote cocktail-enting op 1-jarige leeftijd en vaak is deze drie jaar geldig. Daarom kan de Vaccicheck vanaf 4-jarige leeftijd worden uitgevoerd.

Bloedonderzoek voor narcose

Verder doen we regelmatig een pre-anesthetisch bloedonderzoek, voorafgaand aan narcose. Wij doen dat voornamelijk bij dieren ouder dan 7 jaar (bij grote rassen vanaf 5 jaar). Op basis van de uitslag kunnen we de narcose beter afstellen voor het dier en als het nodig is een infuus aanleggen, zodat na de operatie direct middelen kunnen worden toegediend om het dier zo snel mogelijk op te laten knappen. Wilt u dat wij een bloedonderzoek doen voor een operatie, dan kunt u dit altijd aangeven bij ons.

Screening oudere dieren

Bloedonderzoek kan ook worden ingezet bij screening van de oudere dieren. Dan wordt het onderzoek gebruikt om de meest voorkomende aandoeningen die ongemerkt de gezondheid van het oudere dier bedreigen te inventariseren. Dat heeft als voordeel dat ouderdomsziekten als lever- en nieraandoeningen, suikerziekte en schildklierproblemen in een vroeg stadium behandeld kunnen worden en uw dier daardoor langer prettig kan leven.

Andere bloedscreeningen

Dat is niet alles. Er zijn nog andere bloedtesten. Bijvoorbeeld om bepaalde ziektes uit te sluiten als je met een dier wilt gaan fokken. Ook doen we bloedtesten bij dieren die langdurig medicijnen gebruiken, zodat we kunnen zien of de lever en de nieren dit nog voldoende verdragen bijvoorbeeld.

Bloed opsturen

Ondanks de vele mogelijkheden die wij in de kliniek hebben wat betreft bloedonderzoek, kunnen wij niet alles. Er zijn onderzoeken die alleen in specialistische laboratoria kunnen worden uitgevoerd. In die gevallen wordt het bloed nog dezelfde dag bij ons opgehaald, in het externe lab geanalyseerd en geven wij zo snel mogelijk de uitslag door.

Urine onderzoek

Door middel van urine onderzoek kunnen wij achterhalen of uw huisdier last heeft van een blaasontsteking en ook of er bijvoorbeeld sprake is van blaasgruis of bacteriën in de urine. Met onze moderne apparatuur krijgen wij heel precies en bovendien snel de uitslag van het urine onderzoek, zodat we direct een behandeling kunnen starten.

Daarnaast voeren wij urine onderzoek regelmatig uit als controle. Wanneer een blaasontsteking of blaasgruis is vastgesteld, wordt een passende behandeling voorgeschreven. Om het effect van de behandeling te monitoren, kunnen wij u vragen om na een aantal dagen/weken urine langs te komen brengen, zodat we deze kunnen controleren.